Dva základné druhy škorice, ktorú si vybrať:
1. Cejlónska škorica (Cinnamon verum alebo zeylanicum - viď. obrázok) pochádzajúca zo škoricovníka cejlónskeho.
2. Škoricovník čínsky (Cinnamon cassia) rastie predovšetkým v Číne a Indonézii, túto škoricu nájdeme v Slovesnských obchodoch najčastejšie.
Aký je medzi nimi rozdiel :
Cejlónska škorica je v porovnaní s cassia škoricou jemnejšia, svetlejšia, má menej horkú chuť , má menšie hladiny kumarínu a rozdiel je i v spôsobe zberu.
U cejlónskej škorice sa spracováva len veľmi tenká vrstva vnútornej kôry.
Kumarín je aromatická látka, ktorá môže u citlivých ľudí spôsobiť poškodenie pečene. Škorica by sa preto ako korenie mala používať striedmo a s mierou. Ak používate bežnú čínsku škoricu, doprajte si maximálne jednu čajovú lyžičku denne. Cejlónskej môžete konzumovať 2,5 čajovej lyžičky denne. Tieto čísla platia pre dospelého zdravého človeka.