Vedeli ste, že jablká :
- obsahuje až trinásť vitamínov : A, B1, B2, B6, B12, C, E, K, kyselina pantoténová, niacín, biotín, kyselina listová a cholín - prevažná časť týchto vitamínov sa nachádza v šupke, alebo priamo pod ňou, preto by sme mali jablká konzumovať neošúpané;
-
takmer neobsahujú bielkoviny, majú však vysoký obsah vody (až 84 %), málo sacharidov, a v šupke je nepatrné množstvo vody;
-
mimoriadne bohaté sú nielen na vitamíny, ale aj stopové prvky;
-
majú vysoký obsah draslíka, obsahujú až 30 % vlákniny;
-
zo šupky a dužiny, ktoré chránia jadrovník, sa v ľudskom organizme uvoľňujú látky s liečivým i preventívnym účinkom;
-
pôsobia ako vynikajúca omladzovacia kúra;
-
regenerujú a očisťujú organizmus a znižujú hladinu cholesterolu a cukru v krvi;
-
účinné sú pri bolestiach hlavy a závratoch, pomáhajú pri hnačke a zápche (proti hnačke sladké jablká, pri zápche zasa kyslé, čo povzbudzuje činnosť čriev);
-
sú osvedčeným prostriedkom aj pri ťažkostiach s kĺbmi.