Jablká

Vedeli ste, že jablká :

  • obsahuje až trinásť vitamínov : A, B1, B2, B6, B12, C, E, K, kyselina pantoténová, niacín, biotín, kyselina listová a cholín - prevažná časť týchto vitamínov sa nachádza v šupke, alebo priamo pod ňou, preto by sme mali jablká konzumovať neošúpané;
  • takmer neobsahujú bielkoviny, majú však vysoký obsah vody (až 84 %), málo sacharidov, a v šupke je nepatrné množstvo vody;

  • mimoriadne bohaté sú nielen na vitamíny, ale aj stopové prvky;

  • majú vysoký obsah draslíka, obsahujú až 30 % vlákniny;

  • zo šupky a dužiny, ktoré chránia jadrovník, sa v ľudskom organizme uvoľňujú látky s liečivým i preventívnym účinkom;

  • pôsobia ako vynikajúca omladzovacia kúra;

  • regenerujú a očisťujú organizmus a znižujú hladinu cholesterolu a cukru v krvi;

  • účinné sú pri bolestiach hlavy a závratoch, pomáhajú pri hnačke a zápche (proti hnačke sladké jablká, pri zápche zasa kyslé, čo povzbudzuje činnosť čriev);

  • sú osvedčeným prostriedkom aj pri ťažkostiach s kĺbmi.